Onderwijssysteem in Amerika

Het onderwijssysteem

Het Amerikaanse onderwijssysteem verschilt met die in Nederland. Dit wil zeggen dat het aantal jaren dat je op het basis- en voortgezet onderwijs zit verschilt én je met een Nederlands diploma niet altijd kunt instromen in het middelbare- of hoger beroepsonderwijs zoals ze dat in Amerika kennen. We zullen dit hieronder verder toelichten.

 

Basis- en voortgezet onderwijs

De periode van het basis- en voortgezet onderwijs in Amerika duurt in totaal 12 jaar. Je zou kunnen zeggen dat de eerste zes jaar uit de basisschool bestaat en de laatste zes jaar op een High School doorgebracht wordt. Dit kan echter verschillen. Op een High School worden een aantal algemene vakken gevolgd die aangevuld worden met andere (beroepsgerichte) vakken. Het vakkenpakket kan grotendeels zelf samengesteld worden. Aan het einde van het twaalfde jaar, dus bij afronding van de High School, ontvangt iedereen een High School diploma. Omdat de ene scholier een ander programma, met een ander niveau, gevolgd heeft dan een andere scholier, maar ze wel hetzelfde High School diploma hebben, kan dit diploma gelijk staan aan een Nederlandse vmbo-t-, havo- óf vwo-diploma. Lijkt het je leuk om naar een High School in Amerika te gaan? Bekijk onze High School programma's en ervaar het leven op een Amerikaanse school!

Hoger Onderwijs

Mbo-opleiding

Een Associate's degree kan na 2 jaar behaald worden aan een college of universiteit. Op een college word je (met een mavo, havo of vwo diploma) makkelijker toegelaten dan op een universiteit. Er zijn twee soorten associate opleidingen:

Een beroepsgerichte opleiding: na afronding van deze opleiding ga je vaak aan de slag op de arbeidsmarkt. Deze opleiding is vergelijkbaar met een Nederlandse mbo4 diploma.

Een transfer program: na afronding van dit programma kun je in het 3e jaar van een bachelor's opleiding instromen. Het is vergelijkbaar met een Nederlands vwo diploma.

Onderwijssysteem Amerika

Bacheloropleiding

Je kunt een bacheloropleiding in Amerika op een vierjarige college of universiteit volgen. Om het diploma te behalen volg je 4 jaar een undergraduate program, dat voor een deel uit Liberal Arts vakken bestaat en verder uit een hoofdvak en bijvakken. De opbouw van het vierjarige studieprogramma is vaak van een breed pakket naar een specialisatie.

De afronding van de opleiding gebeurd wanneer je het vereiste aantal credits behaald hebt. Op je diploma zal staan of het gaat om een Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BS). Dit diploma is vergelijkbaar met die van een Nederlandse hbo-diploma.

 

Masteropleiding

Na het behalen van de bachelor's degree, kun je ervoor kiezen om ook je master in Amerika te volgen. Je kunt je master's degree behalen op een universiteit. De duur van een masteropleiding is afhankelijk van de studierichting en het aantal credits dat behaald moet worden. Een beroepsgerichte master duurt vaak 2-3 jaar en een wetenschappelijke master korter. 

Een master's degree staat vaak gelijk aan een een Nederlandse mastergraad op het hbo of wo, afhankelijk van het niveau en het programma.

Ph.D.

Een Ph.D. programma kun je volgen op een universiteit nadat je je mastergraad hebt behaald. Het bestaat uit het volgen van colleges, het afleggen van mondelinge en schriftelijke examens, het uitvoeren van onderzoek en het schrijven en verdedigen van een proefschrift. 

In sommige gevallen worden veelbelovende studenten met een bachelorgraad toegelaten tot het Ph.D. programma. Voor hen duurt het programma wel langer dan de gebruikelijke 5-6 jaar.

Studeren in Amerika, Bachelors, Masters, Colleges, High-School en Taalcursussen 5/5 6
Wij gebruiken cookies. Deze site maakt gebruik van cookies services voor customised adds en om het verkeer in kaart te brengen voor analyse doeleinden. ik ga akkoord met deze voorwaarden.