De belangrijkste reden om te studeren in Amerika?!

Amerika staat al jarenlang op de eerste plek van landen waar de meeste internationale studenten studeren. Ook onder Nederlandse studenten is Amerika een populaire bestemming om het avontuur aan te gaan: het neemt de derde plek in achter België en het Verenigd Koninkrijk. En dat is een knappe prestatie aangezien je buiten de EU bijvoorbeeld geen recht hebt op de Erasmusbeurs. Daarentegen kun je natuurlijk wel op andere manieren je studie in Amerika financieren, bijvoorbeeld door de Scholarships die door universiteiten aangeboden worden. 
Hoe dan ook, Amerika heeft de reputatie van 'daar moet je in je leven een keer geweest zijn' en studenten maken gebruik van hun studententijd om dit gave land op hun Bucket List door te strepen. Het is de beste manier om je helemaal onder te dompelen in de Amerikaanse cultuur, de American way of Life te ervaren en te leven zoals je het ook in de films en tv-series ziet.

Maar Amerika heeft nog een andere troefkaart in handen. Eentje die je misschien niet zou verwachten, maar die voor studenten wel enorm aantrekkelijk is: het Liberal Arts system.

Wat is Liberal Arts?

In Nederland volg je een opleiding waarbij het studieprogramma bestaat uit een aantal vakken die gericht zijn op het hoofdvak. Die vakken staan van tevoren vast en iedereen uit je klas zal dezelfde vakken volgen om de opleiding af te ronden. 
In Amerika werkt dit anders. Wanneer je een bacheloropleiding in Amerika gaat doen, volg je een aantal algemene, inleidende vakken uit andere studierichtingen. Bovendien kun je deze vakken (vaak) zelf kiezen! Deze algemene vakken worden Liberal Arts vakken genoemd. Dit betekent dat je minder aandacht besteed aan het hoofdvak dan dat in Nederland het geval is, maar je je hierdoor wel breder kan oriënteren. Het is dus niet zo dat je na afronding van je bacheloropleiding maar over weinig kennis van het hoofdvak beschikt. Je krijgt je bachelordiploma namelijk pas wanneer je een aantal credits hebt behaald in vakken die horen bij het hoofdvak. Nadat je je bachelor's degree hebt afgerond kun je ook je master in Amerika volgen.

Waarom Liberal Arts?

Zoals gezegd zijn de Liberal Arts vakken ervoor bedoeld om je breder te oriënteren en ook kennis uit andere vakgebieden op te laten doen. Het kan zelfs voorkomen dat je voor het spelen in een sportteam van en op de universiteit studiepunten toegekend krijgt! 
Je kunt je nu misschien wel voorstellen waarom dit het voor internationale en Nederlandse studenten aantrekkelijk maakt om (een jaar) in Amerika te studeren. Als jij zit te twijfelen over de studierichting die je op wilt, kun je in Nederland nauwelijks goed aan een opleiding beginnen. Daarom gaan veel studenten (eerst) studeren in Amerika, om er zo achter te komen welke vakken ze liggen en ze interessant vinden. Heb je vervolgens voor jezelf goed in beeld welke vakken je interessant vindt, dan pas je daar je studie op aan!

Waar kan ik Liberal Arts vakken volgen?

De Liberal Arts vakken kom je tegen in de undergraduate programs, dus bij een bacheloropleiding of Associate's Degree, op een universiteit of (community) college. Hierbij moet wel vermeld worden dat dit alleen bij het zogenaamde Transfer Program van een Associate's Degree geldt. Dit programma is ook juist bedoeld om studenten voor te bereiden op een bacheloropleiding. Een Transfer Program duurt twee jaar en daarna heb je de mogelijkheid om in te stromen in het tweede of derde jaar van een bacheloropleiding.

Kortom, studeren in Amerika is niet alleen een supergaaf avontuur, het is ook nog eens een perfecte keuze wanneer je je wat breder wil oriënteren en een goede studiekeuze wilt maken!

 

Heb je nog meer vragen over het Liberal Arts systeem of ben je benieuwd naar jouw studiemogelijkheden in Amerika?

Studeren in Amerika, Bachelors, Masters, Colleges, High-School en Taalcursussen 5/5 6
Wij gebruiken cookies. Deze site maakt gebruik van cookies services voor customised adds en om het verkeer in kaart te brengen voor analyse doeleinden. ik ga akkoord met deze voorwaarden.