High School: het opstapje naar jouw vervolgopleiding!

Je hebt de middelbare school afgerond en... gaat weer naar de middelbare school. Het is misschien niet het eerste wat in je opkomt nadat je de eindexamenperiode hebt doorstaan. Toch is dit helemaal geen gek idee, zeker niet als het gaat om een schoolavontuur in het buitenland! In deze blog leggen we je uit waarom een High School programma een leuke en tegelijkertijd leerzame ervaring is na, of tijdens je middelbare school in Nederland.

Waarom een High School programma volgen?

Onvergetelijke ervaring
Over het algemeen is een High School programma voor iedere jongere die ernaar uitkijkt om een avontuur in het buitenland aan te gaan, een goed idee. In deze periode ga je natuurlijk veel dingen meemaken, zien en beleven: klasgenoten die je leert kennen worden vrienden voor het leven met wie je fantastische herinneringen deelt, de plaats waar je verblijft wordt je tweede thuis en de dingen die je meemaakt blijven voor altijd in je geheugen zitten!

Interesses en vervolgopleiding
Maar het is niet alleen de onvergetelijke ervaring wat een High School programma zo bijzonder maakt. Het brengt ook praktische voordelen met zich mee.
Een probleem dat zich voordoet in het Nederlandse Hoger Onderwijs is de hoge uitval van de eerstejaarsstudenten. Een veelgehoorde reden hiervoor is dat studenten zich, zonder zich er goed in te hebben verdiept, voor een opleiding hebben ingeschreven óf dat ze te weinig kennis hebben van de vakken. Misschien zit jij wel met hetzelfde probleem: je weet niet aan welke vervolgopleiding je wilt beginnen.
Een High School traject biedt hiervoor een oplossing. Je volgt namelijk maar een aantal - vaak 5 - vakken uit verschillende studierichtingen die je zelf mag kiezen. Veel van deze vakken kom je op de Nederlandse middelbare school niet tegen, maar wel bij een mbo-, hbo- of universitaire opleiding. Denk aan Business, Psychologie, Gezondheids- en Sociale zorg, Rechten en Fotografie. Bovendien, mocht je deze vakken weer tegenkomen bij je vervolgopleiding, dan ben qua kennis alvast goed op de hoogte en kun je goed voorbereid gaan beginnen!

Een andere manier om jouw (verborgen) talenten en interesses te ontdekken en te benutten, is via de studentenclubs op de High School. Deze worden gevormd door scholieren die zich met een bepaald onderwerp bezighouden en waarbij je je vrijwillig kunt aansluiten. Dit kan een sport zijn, maar ook dans, theater, product design en muziek.

Je tweede taal
Een ander voordeel van een High School programma, is de snelle ontwikkeling van je Engelse taalvaardigheid. Je brengt een lange tijd door in een omgeving waar Engels gesproken wordt, zowel in het gastgezin waar je verblijft, als op school en in je vrije tijd die je met anderen doorbrengt. In het begin zal dit misschien even wennen zijn, maar bang dat je helemaal niks meekrijgt, hoef je niet te zijn; Nederlandse studenten en scholieren worden internationaal geprezen om hun Engelse taalkennis. En je zult merken, na een paarn maanden, misschien zelfs weken, ben jij het al helemaal gewend om Engels te spreken, lezen, schrijven en te horen! Een groot voordeel wanneer jij aan je vervolgopleiding begint en in je verdere carrière! Wil je sowieso je Engels verbeteren? Volg dan een taalcursus Engels! We bieden daarnaast nog veel andere taalcursussen in het buitenland aan!

Jouw gastgezin
Het werd net al even benoemd, maar we gaan er hier nog even verder op in. Je verblijft tijdens je highschool in Amerika bij een gastgezin vlakbij de school. Dit gastgezin wordt jou toegewezen op basis van jouw interesses en voorkeuren. Dit betekent dat je niet de High School kiest waarop je wilt gaan studeren, maar dat er eerst een passend gastgezin voor jou gevonden wordt en er pas daarna gekeken wordt, welke High School zich in de buurt bevindt.
Dit is het zogenaamde ‘High School Classis Programma’, waarbij er alleen een mogelijkheid is om een staats voorkeur aan te geven.
Bij het ‘Select Programma’ geef je wel aan in welke staat je een High School jaar wilt doen en wordt je daar ook geplaatst.
De bedoeling van een verblijf in een gastgezin, is dat jij daadwerkelijk onderdeel gaat uitmaken van het gezin. Je gastouders vinden het leuk om een uitwisselingsstudent in huis te hebben en zullen jou de omgeving en het land laten zien en onderdompelen in de cultuur. Je eet met ze mee en ze zullen jou meenemen bij uitstapjes. Tegelijkertijd wordt er van jou ook verwacht dat je huishoudelijke taken op je neemt. Je zult merken dat je binnen no-time een band met je gastouders en –broertjes en/of –zusjes hebt opgebouwd!

Kortom, een High School programma bezorgt je een onvergetelijke ervaring waarin je volledig wordt ondergedompeld in een andere cultuur en die jou bovendien heel veel oplevert!

Ben je benieuwd naar hoe anderen hun High School avontuur hebben beleefd? Je leest hier hun verhalen.
Wil je voor een jaar naar het buitenland, maar niet op een High School studeren? Dan is een Foundation Year wat voor jou! 

Studeren in Amerika, Bachelors, Masters, Colleges, High-School en Taalcursussen 5/5 6
Wij gebruiken cookies. Deze site maakt gebruik van cookies services voor customised adds en om het verkeer in kaart te brengen voor analyse doeleinden. ik ga akkoord met deze voorwaarden.